100 cols etappe 27: le monstre du Jura

100 cols etappe 27: le monstre du Jura

Er staat me vandaag weer een zware beproeving te wachten. Het monster van de Jura oftewel de col du Grand Colombier. Niet geheel onbekend voor me want ik heb deze klim 2 jaar geleden ook al eens gedaan en weet daarom ook hoe zwaar deze is. Ik begin met een afdaling en heb gisteren al op maps gezien dat er onderaan een Decathlon is. Even snel anti frictie crème halen (tegen rosbief billen) want die is op en ik haal direct een lading energy gels. Altijd handig om achter de hand te hebben. In Rumilly stempel ik bij la poste en haal ik voor de verandering een chausson aux citron en een chausson aux framboise. Daarna volgt de col du Clergeon. Het blijkt het kleine broertje van de Grand Colombier te zijn want deze is ook ontzettend steil. 6km lang gaat het rond de 9%. Totaal onbekende col voor mij. Ik zie op de klim niemand, geen auto, geen fietser, heerlijk rustig. Ik geniet weer en ik heb goede benen. De afdaling is zo steil dat ik constant in de remmen moet knijpen om niet te snel te gaan. Ik steek de Rhône over en In Culoz drink ik koffie en vul mijn bidons. De eerste kilometers gaat het direct steil omhoog. Steeds rond de 9 à 10%. Na een paar kilometer heb ik al een fantastisch uitzicht over het Rhônedal en het lac du Bourget. Mijn benen zijn nog steeds goed en voor ik het weet heb ik de steilste stukken gehad. 2 km onder de top moet ik stempelen bij een auberge. Beetje jammer want je raakt uit je ritme en het is ook nog eens 200 meter van de weg af. Eenmaal op de top drink ik een cola en geniet van het uitzicht. Het kost wat moeite maar na enige tijd zie ik het topje van de Mont Blanc boven de wolken uitkomen. De afdaling is steil en er liggen steentjes op de weg (gravillon). Gelukkig is het meeste al weg maar ik moet toch erg voorzichtig dalen en kan niet veel snelheid maken. Ik voel dat ik veel te weinig heb gegeten. In deze streek zijn alleen maar gehuchten en nergens is een bar of winkel te bekennen. Ik eet bijna mijn hele voorraad op. 4 stroopwafels, 3 muesli repen en een energy gel. Het eerste uur is een ramp. Ik ben niet vooruit te branden. Als de suikers zijn opgenomen gaat het weer en rond ik de laatste col af. Na de afdaling is het nog 6km bergop omhoog, maar aangezien het een b&b is check ik eerst of er een restaurant is. De eigenaar van de b&b zegt dat alles dicht is op maandag. Ook in het dorpje onderaan is niets. Ik zal toch moeten eten en besluit naar Bellegarde te gaan dat 12 km de andere kant op ligt. Ik neem nog een energy gel en fiets vrij vlot naar Bellegarde. Aan de rand van de stad zit een Mac en in no time werk ik een menu naar binnen. Ondertussen lees ik op booking dat de b&b geen ontbijt aanbiedt. Dan is het dus een b ipv b&b. Gelukkig zit hier ook een supermarkt en sla ik in voor vanavond en morgenochtend. Ik moet dan nog een kleine 20 km naar de b. Die gaan nog redelijk goed met mijn goed gevulde maag. Mijn knie begint wel weer wat te zeuren. Eigenlijk is het nooit helemaal weg geweest maar nu doet het weer pijn. Misschien ook niet gek na 7 en een half uur fietsen. Om 19 uur ben ik er en kan ik eindelijk douchen. Pfffffff wat een dag.

Temperatuur 28 graden zonnig
Kilometers 152
Hoogtemeters 3610
Cols 3
Côtes 2
Nog 31 te gaan


10 gedachten over “100 cols etappe 27: le monstre du Jura

 1. Ik zei het je net al….. je hebt genoeg mac Donalds voor je hele leven gegeten
  Eet morgen een taartje als je dochter jarig is… we zingen hard zodat je het misschien door de cols hoort echoën ….zet hem op!!!

 2. Wat tref je het met het weer! Iedere dag weer stralend aan de foto’s te zien. Prachtig fietsweer.
  Geniet er nog van de laatste dagen. Volgende week is alles weer normaal.
  Veel liefs!

 3. Nooit gedacht dat “eten” jouw leven beheerste, maar nu val je toch door de mand Rogier 😉 Hopelijk is de b fantastisch, en heb je een heerlijke nachtrust. Sweet dreams en alvast gefeliciteerd met je dochter.
  Sterkte morgen, en niet alleen met je knie.

 4. O ik verlang weer naar de vakantie om het meer van
  Bourget en de Mnt Blanc te zien (maar dan van de Mnt du Chat en de l’epine) 😉

  Zet ‘m op bikkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.