100 cols etappe 25: afzien op de Iseran

100 cols etappe 25: afzien op de Iseran

De dag van gisteren was de dag van het bereiken van het dak van de 100 cols tocht. Het is alsof ik een huis gebouwd heb. De fundering heb ik gelegd in de Vogezen en het Centraal Massief. In de Pyreneeën heb ik de muren van het huis gebouwd en in de Alpen is het dak erop gekomen en heb ik het hoogste punt bereikt. In de Giro wordt het de Cima Coppi genoemd en in de Tour de Souvenir Henri Desgranges. Ik begin met een makkelijke klim naar de Télégraphe en een lange afdaling naar St-Michel-de-Maurienne. Volgens het routeschema rij ik daarna meerdere cols en côtes maar eigenlijk is het gewoon een lange klim naar de top van de Iseran. Het grootste gedeelte van de klim is niet zo bijzonder. Het eerste stuk gaat over een grote weg. Daarna volgen diverse skidorpen die er verlaten bijliggen in de zomer. Vanaf Bonneval-sur-Arc op 2000 meter begint het serieuze werk. Ik moet dan nog 13 km klimmen naar een hoogte van 2770 meter. Ik zie gletsjers en het is weer zo fantastisch mooi als de voorgaande dagen. Mijn benen zijn vandaag helaas niet zo goed als gisteren. Er zitten lange stukken van 10% in en ik heb er ontzettend veel moeite mee. Het is zwoegen en afzien. Als ik de top bereik is het maar een paar graden boven nul. Na het fotomomentje begin ik aan de afdaling. Halverwege in Val-d’Isère haal ik een stempel bij het office du Tourisme en eet ik een crêpe en drink een bak koffie. Het tweede deel van de afdaling is een drama. Het wegdek is in een deplorabele staat. Ik moet een paar lange tunnels door maar de batterij van mijn achterlicht is leeg. Voordat ik een tunnel in ga, wacht ik even totdat er geen verkeer achter me is. Bij het ingaan van de tunnel ben ik namelijk het slechtst zichtbaar. Gelukkig gaat alles goed. Hoe verder ik beneden kom hoe drukker het wordt op de weg. Bij het binnenrijden van Bourg-St-Maurice zit een Macdonalds. Ik twijfel geen moment en bestel een menu. Ik heb te weinig gegeten vandaag en heb honger als een paard. Om 17 uur kom ik aan bij het appartement. Het is klein maar van alle gemakken voorzien voor een rustdag. Helaas is er geen handdoek dus na het douchen droog ik me af met wc papier. Ik haal boodschappen bij de supermarkt en ga genieten van een heerlijke rustdag.

Temperatuur 23 graden half bewolkt
Kilometers 140
Hoogtemeters 2760
Cols 3
Côtes 2
Nog 45 te gaan


18 gedachten over “100 cols etappe 25: afzien op de Iseran

 1. echt Rogier, het is supergenieten van al die mooie verhalen en die prachtige foto’s erbij. Geniet van je lekkere rustdag. Het einde komt in zicht, je kan in het rijtje met de echte bikkels, nu al.

 2. I’m enjoying reading your blog, it makes me want to do the same although I’m half way back to Oxford now. I will continue to follow you’re progress! Good luck and have fun!

 3. Je hebt zoveel fans, iedereen die ik zie volgt je en vraagt naar je. Wat ben ik trots op je!! Hou vol, de fundering is gelegd, de muren staan en het dak zit er op… nu de afwerking nog 😉

 4. Rogier weer een zware etappe afgevinkd. Je bent er bijna. Nou ja het klimwerk houdt nog even aan maar ze worden korter en minder hoog. Cormet de Roseland is een vrij onbekende maar zeer fraaie beklimming. Even lekker bijtanken en dan de laatste loodjes. Hopelijk is het spreekwoord niet op jouw van toepassing en wordt het alleen maar gemakkelijker (nadat je de grand colombier hebt gehad).succes en heb veel respect voor het alleen rijden en met bagage! TOP.

 5. Respect en trots, de woorden die bij mij naar boven komen.
  Elke dag opnieuw. Topper ben je, maar dat wist ik al voor deze beproeving.
  Zet m op.
  Tot snel Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.