100 cols etappe 23: les Alpes, Bonette et Vars

100 cols etappe 23: les Alpes, Bonette et Vars

Ik heb echt voortreffelijk gegeten gisteravond. Vooraf een assortiment lokale specialiteiten inclusief fromage de tête, maar dat hoorde ik pas achteraf. Het was heerlijk trouwens! Lekker biefstuk als hoofdgerecht en een assortiment van toetjes van het huis. Eigenlijk te veel gegeten maar ik zal het vandaag nodig hebben. Weer schijnt de zon volop en er is geen wolkje te zien. Ik klim eerst nog een kilometer of 6 voordat ik de top van de Cuillole bereik. Ik begin direct aan de afdaling die werkelijk fenomenaal is. Ik stop een keer om een foto te maken van een dorp dat tegen de berg aankleeft. Geweldig om te zien. Ik zou nog wel tien keer kunnen stoppen voor een foto maar ik moet door. In St Sauveur stopt de afdaling en ben ik op 530 meter hoogte. Ik ga nu echt de hoge Alpen in. De Bonette is 2700 meter hoog. De klim duurt 50 km en ik overbrug 2200 hoogtemeters. Duizelingwekkende cijfers en ik probeer zo zuinig mogelijk te fietsen. De eerste 25 kilometer gaan langs een grote weg. Het fiest niet prettig. In Isola, tegen de grens met Italië, moet ik stempelen en vul ik mijn voorraad voedsel en water aan. De komende 3 uur zal ik het daar mee moeten doen. Vanaf St Etienne de Tinée begint de klim pas echt. Het is dan nog 25 km naar de top. Ik kom langs watervallen en het landschap wordt steeds ruiger. Ook hier ben ik al eens geweest maar dit is zo indrukwekkend en mooi. Ik geniet volop tijdens het klimmen en het gaat boven verwachting goed. Het is loeidruk op deze berg trouwens. Heel veel motorrijders scheuren me voorbij. Na 3 uur klimmen kom ik op de top. Ik laat de extra klim naar de Cime de la Bonette (2800 meter), die nog een kilometer verder ligt, links liggen. Het hoort niet bij de officiële route van de 100 cols tocht en bovendien ben ik daar al twee keer geweest. De afdaling loopt heerlijk. In Jausiers zijn alle winkels gesloten. Er is wel een restaurant open en ik neem een pasta bolognaise. Eigenlijk een iets te zware lunch maar ik heb geen andere keuze. Ik begin aan de laatste klim van de dag, de col de Vars. In mijn geheugen staat dat dit niet zo’n zware klim is, maar ik heb me vergist. De eerste kilometers gaan nog wel maar de laatste 5 kilometer zijn vreselijk steil. Ik heb last van het eten en ik zie niet hoe lang de klim nog duurt. Ik zie vreselijk af maar uiteindelijk bereik ik toch de top. Ik maak nog een foto van een marmot voor Charlotte en begin direct aan de afdaling want het dreigt te gaan regenen. Om kwart voor vijf ben ik bij het hotel en is het tijd voor reposer zoals de Fransen zeggen.
Ik vind het zo’n mooie etappe. Ik heb er een video van gemaakt.

Temperatuur 27 graden onbewolkt, einde van de middag bewolkt
Kilometers 129
Hoogtemeters 3337
Cols 2
Cotes 1
Nog 54 te gaan


11 gedachten over “100 cols etappe 23: les Alpes, Bonette et Vars

 1. Wow Rogier, spectaculair! Ik raak steeds meer onder de indruk van je prestaties. Heb gezien dat je nog zware dagen te wachten staan. Hopelijk kun je wat chaussons krijgen onderweg dat is betere branfstof dan spaghetti begrijp ik. Houd goede moed. Het gaat lukken! Veel liefs

 2. Wat een prachtige video. En wat een fantastische etappe.

  Ontzettend veel respect voor je dagelijkse prestatie.
  Mooie pasta bolognaise trouwens.

  Corine en ik worden met de dag trotser om deel uit te maken van jouw 100cols-tocht. Echt bizar hoor!

 3. Vet mooie etappe en inderdaad het enige vergezicht is nog mooier dan de andere. Je blijft je verbazen! Bijna het hoogste punt van de “vakantie” bereikt. Je vordert goed en de komende dagen zijn qua omgeving zeker adembenemend. Succes verder.

 4. Je leert Frankrijk zo wel goed kennen, zowel het landschap als de keuken! Nog even volhouden. Die laatste paar colletjes moeten ook lukken. Ik heb er indertijd ook een paar gedaan, maar wel met de auto. Groetjes en veel sterkte.

 5. I?m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that?s both
  educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is something not enough men and
  women are speaking intelligently about. I am very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.