100 cols etappe 22: les Préalpes d’Azur

100 cols etappe 22: les Préalpes d’Azur

Gelukkig ben ik weer wat opgeknapt vannacht en begin ik eerst maar eens vol goede moed aan het ontbijtbuffet. Ik neem het er van, zeker ook omdat ik gisteravond niet veel heb kunnen eten. Fruit, yoghurt, wafels, eieren, cake, koffie jus d’orange. Ik ben tot de nok toe gevuld. Na het ontbijt ga ik nog maar even liggen om het te laten zakken. Om 10 uur zit ik op de fiets. De zon schijnt weer volop. Ik heb tot nu toe nog maar 2 dagen regen gehad en prijs mezelf iedere dag weer gelukkig als de zon er weer is. Ik mag beginnen met de col de St Barnabé. Prachtige weg die eerst langs een stuwmeer loopt en vervolgens omhoog slingert. Ik voel mijn buik wel moeilijk doen en voel af en toe wat kramp maar het gaat gelukkig goed. Op de top een prachtig uitzicht op de hoge Alpen. Na de afdaling kom ik door de clue de St Auban. Ook weer zo’n landschappelijk hoogtepunt. Ik heb gezocht wat clue betekent maar kan het niet vinden (iemand?). Ik vermoed nauwe doorgang of zoiets. De weg slingert door rotspartijen langs een duizelingwekkende afgrond. Ik doe vervolgens nog 2 korte maar zeer steile beklimmingen voordat ik in Entrevaux aankom. Ik moet stempelen en doe dat weer bij de pharmacie. Ik haal een bakje taboulé en eet nog een halve chausson die ik over had van gisteren. Eerst rij ik 15 kilometer stroomafwaarts door het dal van de Vars voordat ik aan de col de Cuillole kan beginnen. Ik ben hier al eens eerder geweest en weet hoe mooi deze is. En inderdaad, vanaf de eerste kilometer is het prachtig. Het begint met torenhoge rotspartijen. Als de weg serieus omhoog gaat, wordt het gesteente donkerrood. Het is echt fenomenaal om te zien. Ik moet verschillende tunnels door waarvan de langste bijna 500 meter lang. Als ik de laatste tunnel door ben vlakt de weg weer wat af en zie ik de finishplaats Beuil al snel liggen. Mijn hotel ligt een paar kilometer onder de top dus morgen doe ik het laatste stuk van deze col. De vermoeidheid begint toe te slaan en ik ben blij als ik om half 4 bij het hotel ben en de rest van de middag lekker op bed kan liggen. Morgen wacht een zware etappe over 2 reuzencols!

Temperatuur 27 graden onbewolkt
Kilometers 88
Hoogtemeters 2124
Cols 4
Côtes 0
Nog 57 te gaan


12 gedachten over “100 cols etappe 22: les Préalpes d’Azur

  1. Cluse
   Sauter à la navigationSauter à la recherche
   Page d’aide sur l’homonymie Pour les articles ayant des titres homophones, voir Cluses et La Cluse (homonymie).

   Cluse en Espagne recoupant un anticlinal.

   Les différentes formes du relief jurassien dont la cluse.
   Une cluse ou clue est une vallée creusée perpendiculairement dans une montagne par une rivière, mettant ainsi à jour sa structure en anticlinal en créant une gorge ou un défilé encadré par des escarpements. Certaines cluses, élargies par le passage d’un glacier lors des glaciations, ont atteint des tailles pouvant atteindre dix kilomètres de largeur. C’est le cas en France de la cluse de Voreppe en Isère qui marque l’entrée de la vallée de Grenoble entre les massifs du Vercors et de la Chartreuse.

   Sommaire
   1 Caractéristiques
   2 Formation
   3 Cluses connues
   3.1 En Afrique du Sud
   3.2 Aux États-Unis
   3.3 En France
   3.4 En Italie
   3.5 En Roumanie
   4 Annexes
   4.1 Source
   4.2 Articles connexes
   Caractéristiques[modifier | modifier le code]
   Les cluses se rencontrent essentiellement dans des massifs calcaires. Une cluse permet généralement de passer d’un val à un autre sans devoir emprunter un col. Ainsi, créant des voies naturelles de communication, les cluses ont permis la création de villages ou de villes à leurs débouchés ou dans des vals difficilement accessibles par d’autres voies. Certaines de ces villes ou villages portent un nom dérivé de cette formation géologique.

 1. Mooie plaatjes hoor. Zo te zien ben je nog niet erg vermagerd. Zie je wel genoeg af??? Of komt het door al die chaussons dat je er zo blakend uitziet? Vast. Goed dat je ook die halve van gisteren nog opgegeten hebt!
  Morgen wordt het opnieuw een zware dag, maar ik zag zojuist dat het mooi weer blijft waar jij zit. Geniet ervan, sterkte en succes!

 2. Fijn dat je weer goed van start kon gaan vandaag. Mooie plaatjes en veel zon! Een goede nachtrust gewenst zodat je morgen de grote uitdaging weer aan kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.