100 cols etappe 20: Mont Ventoux et vallée de Toulourenc

100 cols etappe 20: Mont Ventoux et vallée de Toulourenc

Vandaag staat de Mont Ventoux op het programma. De nr 1 op de indexlijst van deze tocht. Naast de Ventoux doe ik nog 2 cols en 7 côtes. Bovendien is het met 158 km een van de langste etappes. Ik heb gisteren goed kunnen rusten. De wifi was top dus heb me een beetje vermaakt het kijken van de Vuelta en en wat Nederlandse tv. Verder weer de gebruikelijke dingen op een rustdag: kleren wassen en fiets poetsen. Ik moet mijn eigen ontbijt verzorgen en heb inmiddels ontdekt dat ik heel goed eieren kan koken in de waterkoker! Verder heb ik yoghurt, koffie en jus d’orange. Ik wil vroeg op pad om in de koelte de berg op te rijden. Om 8 uur stap ik op de fiets. Als ik Bedoin doorkom zijn er overal fietsers. Het hoogseizoen is voorbij maar niet voor fietsers op de kale berg. Om 8:45 begin ik aan de klim. Het is altijd weer een verassing hoe de benen aanvoelen, maar ze voelen gelukkig goed. Dit is waarschijnlijk wel de berg die ik het vaakst heb gefietst van alle 100 cols. In 1998 voor het eerst toen ik met Marlies voor het eerst naar Zuid-Frankrijk ging. Sindsdien ben ik talloze keren terug gekomen om steeds maar weer die berg op te gaan. En vandaag is er eentje die telt. De eerste kilometers gaan makkelijk. Na St Colombe begint het pas echt. 10 km à 9% door het bos en weinig bochten. Al snel vind ik mijn ritme en klim in een lekker tempo. De ene na de andere fietser raap ik op. 2 km voor Chalet Reynard kan ik zelfs nog een tandje bijsteken. Op het kale gedeelte is het minder steil en gelukkig staat er weinig wind. Ik krijg trek en wil een kitkat eten die ik in mijn achterzak gestoken heb. Geen goed idee. De chocola is tegen mijn rug aan gesmolten. Ik heb de reep al open gemaakt en kan hem niet terug steken. Ik leg hem daarom op mijn bagagedrager in de hoop dat hij daar blijft liggen tot de top. Ik blijf mijn ritme houden en na 1:43 ben ik boven. Dat is maar 8 minuten langzamer dan mijn snelste tijd hier. Ik haal een stempel op de top. Mijn kitkat ligt er nog en is weer hard geworden! Die smaakt goed zeg. Ik maak nog een foto en begin aan de afdaling. Dan zie je pas hoe veel fietsers de berg opgaan. In Malaucene weer het gebruikelijke recept. Koffie drinken en chausson en beignet eten. Ik moet dan nog 100km. Vol goede moed begin ik eraan. Ik rijd door de vallée de Toulourenc. Een prachtige vallei met steeds uitzicht op de berg. In Montbrun moet ik stempelen. Er zijn genoeg restaurants open dus dat is geen probleem. Ik scoor ook nog een crêpe aux sucre. De col de Macuègne is niet steil maar ik heb het moeilijk. De kilometers en de inspanning beginnen te wegen. Daarna volgt de l’Homme Mort. Geen idee waar die naam vandaan komt want het is een col van niets. Ik daal een paar kilometer en kom dan op het Plateaux de Vaucluse. Het is bijna 20 km nagenoeg vlak en ik heb wind tegen. Mijn zitvlak begint inmiddels ook pijn te doen. Ik stop nog een keer om koeken te eten die ik nog in mijn tas heb. Bij Simiane-la-Rotonde kan ik eindelijk gaan dalen. Daarna volgen nog 3 côtes. 10 km voor finish moet ik nog een keer stoppen om energie te tanken want ik ben leeg. Gelukkig heb ik nog een blikje cola. Om 16:15 kom ik aan en haal eerst een ijsje omdat ik nog niet terecht kan bij de b&b. Wat een dag was dit. Genieten maar ook afzien. Mooie combinatie!

Temperatuur 27 graden, zonnig
Kilometers 158
Hoogtemeters 3485
Cols 3
Côtes 7
Nog 69 te gaan


8 gedachten over “100 cols etappe 20: Mont Ventoux et vallée de Toulourenc

 1. Goed gedaan, Rogier. Het is je niet aan te zien dat je zoveel zoetigheid naar binnen werkt. Je motortje draait erop natuurlijk!
  Houd vol. Je bent ver over de helft. Je gaat het doen!!
  Veel liefs.

 2. Een gedenkwaardige etappe met veel hoogtepunten, waarvan het oprapen van medefietsers en de truc met de kitkat het meest in het oog springen. Maar het venijn zat in de staart. Goed gedaan, Rogier. Je hebt een flinke hobbel genomen. Morgen weer veel succes!

 3. De kale berg maar ook mijn favoriete plekje… en dan nog zo snel! Ik herinner me de keren dat we je onderweg aanmoedigden en je zoveel sneller was dan de rest… nu nog steeds, knap hoor schat, zet hem op
  Een grote trotse x

 4. Wow wat een mooi verhaal weer.
  Het lukt allemaal toch weer mooi ik doe het je niet na hoor!!
  Geweldig !!
  Je mag trots zijn op je prestatie!
  Nog een aantal cols te gaan maar die ga jij ook doorstaan.
  Succes en we blijven meeleven en lezen
  Groet Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.