Etappe 16: Haut Languedoc en over de helft!

Etappe 16: Haut Languedoc en over de helft!

Ik heb heerlijk geslapen in de yurt. Om 8 uur stond er een ontbijtmandje voor me klaar. Het was nog koud buiten en heb lekker in bed ontbeten. Om 9 uur zat ik weer op de fiets. Ik wijk iets af van het schema op de site en fiets vandaag 125km. De eerste 10km zijn nagenoeg vlak. In Caunes haal ik weer een tampon bij de pharmacie. Daarna krijg ik een mooie klim voorgeschoteld. De col de Salette is 20km lang maar nergens echt steil. Een echte loper dus. Misschien moet ik de beklimmingen naar schaakstukken vernoemen. De Tourmalet is dan zeker de koning. De weg is smal en hobbelig en kronkelt door een bosrijk gebied. Mijn knie gaat redelijk alhoewel ik bij een ferme krachtsinspanning nog steeds pijn voel. Helaas heb ik weinig mooie uitzichten vandaag en maak dus ook niet zoveel foto’s. Op de top kom ik weer in een ander departement en het wegdek is een wereld van verschil. Een mooie strak geasfalteerde weg die niet te steil is daalt geweldig. Na nog een korte klim en weer zo’n mooie afdaling kom ik in St-Pons-de-Thomière. Daar drink een kop koffie. Het is inmiddels al 12 uur en ik ben alweer halverwege dus haal ik direct een lunch in de supermarkt. Ik beleg mijn pain de campagne met gerookte forel en worst en drink een fles Yop leeg. Na de lunch doe ik nog een dutje in de schaduw. ’s Middags heb ik totaal geen energie. De eerste klim na de lunch gaat nog wel maar daarna heb ik erg weinig energie. Misschien heb ik te zwaar geluncht of begint de tocht zijn tol te eisen. De beklimmingen zijn ook erg onregelmatig en ik kom moeilijk in mijn ritme. Ik sleur me over iedere heuvel heen. Maar genoeg gezeurd nu. Vandaag heb ik ook wat om bij stil te staan. Ik ben over de helft van deze fantastische tocht. Dat is toch wel een mijlpaal. Ik heb 2166 kilometer van de route afgelegd en 39654 hoogtemeters overwonnen. Dan heb ik toch al 8 keer de Mont Blanc beklommen! Het is een prachtige route die voor 90% over zeer rustige wegen gaat. Ik geniet iedere dag van het fietsen, de beklimmingen, de afdalingen, de uitzichten, het landschap, het op mezelf zijn en het avontuur. Ik vind het ontzettend leuk dat ik zoveel volgers heb en kijk iedere dag weer uit naar jullie leuke reacties. De overnachting van vandaag is weer geweldig. Ik moet natuurlijk afwachten hoe het ontbijt is voordat ik mijn eindoordeel kan geven, want het ontbijt weegt voor een fietser letterlijk en figuurlijk zwaar. Ik slaap in een huis dat helemaal van hout is gemaakt. Ook de badkamer en het bad zijn van hout. Ik heb nog 3 dagen te gaan tot de rustdag. Morgen fiets ik 110 km. Ik ga het weer rustig aan doen en hoop weer wat wat energie te sparen voor de zware etappes die nog volgen.

Temperatuur 26 graden. ’s morgens bewolkt. ’s middags onbewolkt
Kilometers 124
Hoogtemeters 2432
Cols 3
Côtes 1
Nog 92 te gaan


13 gedachten over “Etappe 16: Haut Languedoc en over de helft!

 1. Het leek zo onwerkelijk allemaal toen je vertelde dat je een tocht met 100 cols ging rijden. We konden niet bevatten wat dat eigenlijk inhield. Nu begrijpen we pas wat een topprestatie jij aan het leveren bent. Ik hoop dat de chaussons aux pommes / abricots je energie weer een beetje op peil kunnen brengen. Houd vol! Je bent een kanjer!

 2. Over de helft al, bah nou begint het aftellen 😉
  Je bent nu in de streek waar onze familie een stukje grond heeft. Bij Saint Chinian boven Tudery ligt het stukje niemandsland van de Kersen en de Don-Griot’s. Daar is wel een prachtig uitzicht hoor. Maar dat kan ook met jeugd sentiment te hebben.. Haha. Mijn nicht zit er nu… had ze ff kunnen zwaaien. Maar helaas rij je de andere kant op en kom je er niet erg dicht bij in de buurt. Maar ST-pons zien we altijd liggen als we bij ‘de afgrond’ gaan kijken.
  En YOP jaaa

  Fijn dat je volgers je goed doen. Misschien doe jij ons wel een plezier 😉

  Morgen weer met frisse moed, hop(yop) op de fiets. Succes.

 3. Je gaat fantastisch Rogier. Je hebt straks een prachtig verhaal voor de rest van je leven. En je schrijft het helemaal zelf. Wat je elke dag voelt, ziet, hoort, beleeft, dat ga je nooit meer vergeten. En je bent nog maar op de helft. Over de helft moet ik zeggen en dat is al een geweldige prestatie. Het aftellen kan beginnen en dat zal je hopelijk een goed gevoel geven. Op naar de Alpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.